flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Балаклії засуджено вже другу особу за колабораційну діяльність

04 липня 2023, 11:09

04 липня 2023 року Балаклійським районним судом Харківської області засуджено жителя міста Балаклія Ізюмського району Харківської області за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України - добровільне зайняття громадянином України посади, не пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.


 

З червня 2022 року по кінець серпня 2022 року, обвинувачений умисно, з особистих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, бажаючи надати допомогу державі-агресору та її збройним формуванням з метою завдання шкоди Україні, добровільно зайняв не пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій посаду так званого «Специалиста эксплуатации ЖКХ отдела ЖКХ ВГА Изюмского района» у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території, - в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Працюючи в окупаційній адміністрації держави-агресора обвинувачений фактично виконував обов'язки фотографа окупаційної адміністрації держави-агресора – так званої тимчасової цивільної адміністрації. Зокрема, він фотографував працівників так званих «народної міліції» та «тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія», вклеював вказані фотознімки у бланки пропусків до так званої «тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія», виконував функції фотографа під час проведення окупантами масового заходу зі святкування «Дня міста Балаклія».


 

Судом йому призначено покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 (десять) років без конфіскації майна.

Інших видів покарання за вказаний кримінальний проступок законом не передбачено.

Вирок суду не набрав законної сили. Відповідно до ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.