flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалений черговий вирок за колабораційну діяльність

11 вересня 2023, 11:50

11 вересня 2023 року Балаклійським районним судом Харківської області ухвалений черговий вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням мешканця м. Балаклія Харківської області; громадянина України,  фізична особа-підприємець, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 1  ст. 111-1 КК України.


Обвинувачений з початку вторгнення зс рф на територію України, тобто з 02.03.2022, перебуваючи на території Ізюмського району Харківської області, яка знаходилася під тимчасовою  окупацією до 08.09.2022, публічно заперечував, виправдовував  здійснення збройної агресії проти України, підтримував  збройну агресію російської федерації проти України та окупацію окремих територій  України, підтримував встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, закликав осіб до підтримки  рішень та дій держави-агресора, збройних формувань, до співпраці з державою агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного  суверенітету України на тимчасово окупованих територіях.

Зокрема,  обвинувачений  на протязі  червня-липня 2022 року, перебуваючи в приміщенні так званої  тимчасової  громадянської адміністрації м. Балаклія, Харківської області по вул. Жовтнева, 18 на зборах підприємців міста Балаклія, а також на зборах підприємців  в приміщенні будинку культури смт Савинці, Ізюмського району по вул. 20-ї Гвардійської дивізії, 2,  закликав  громадян  до співпраці з державою агресором, публічно заперечував та виправдовував збройну  агресію зс рф  проти України,  проводив агітацію серед підприємців щодо розвитку підприємницької діяльності  за законодавством рф, роздавав підприємцям пропагандистські газети, які мали зміст агітаційного характеру і закликами до підтримки рішень та дій держави – агресора і повалення конституційного ладу України, збирав з підприємців грошові кошти для функціонування так званого союзу підприємців, підтримував з  окупаційною адміністрацією дружні відносини, особисто возив підприємців до м. Куп’янськ  для оформлення  документів для підприємницької діяльності за законодавством рф.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення класифікується як кримінальний проступок.

За встановлених органом досудового розслідування обставин, суд визнав, що винність обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення доведена та кваліфікував його дії за ч. 1 ст. 111-1 КК України, як публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України та призначив йому покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 (десять) років.

При вирішенні питання щодо додаткового покарання у виді конфіскації майна, суд дійшов висновку про відсутність підстав для його застосування.


Вирок суду не набрав законної сили. Відповідно до ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.