flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні продовжується боротьба із явищем колабораціонізму

08 грудня 2023, 15:25

08 грудня 2023 року Балаклійський районний суд Харківської області іменем України ухвалив вирок у справі про колабораційну діяльність.

Суд після дослідження доказів у справі № 610/2419/23, провадження № 1-кп/610/96/2023, встановив наступне.

Громадянка України, жителька с. Борщівка з 02.03.2022, перебуваючи на території с. Борщівка Ізюмського району Харківської області, що була тимчасово окупована до 08.09.2022, на протязі серпня 2022 року закликала жителів села до співпраці з державою-агресором, публічно заперечувала та виправдовувала збройну агресію рф проти України, проводила агітацію серед жителів села, а саме батьків неповнолітніх дітей, вступати до Борщівської гімназії, яка з її слів повинна була працювати за новою програмою рф, виключно на російській мові. Публічно закликала жителів села підтримувати збройну агресію російської федерації проти України та наголошувала, що у рф жити набагато краще і при Україні село Борщівка жило гірше, російська влада буде їх підтримувати та у подальшому підвищить розмір заробітної плати, закликала до підтримки збройних сил рф та окупаційної влади.

Обвинувачену визнано винуватою у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України, та їй призначено покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, юридичних особах публічного права, органах, що надають публічні послуги, займатися викладацькою діяльністю на строк 10 років.

Вирок суду не набрав законної сили. Відповідно до ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.