flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чергового колаборанта притягнуто до відповідальності

26 грудня 2023, 17:46

26 грудня 2023 року Балаклійський районний суд Харківської області ухвалив вирок у справі № 610/3378/23 за обвинуваченням громадянки України, 1985 року народження, яка народилася в м. Горлівка Донецької області у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 2  ст. 111-1 КК України.

Судом встановлено, що у червні 2022 року у Особи 1 виник  протиправний умисел, направлений на добровільне зайняття посади, не пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, а саме: спеціаліста сектору землеустрою, земельних відносин держбудівництва і архітектури в тимчасовій цивільній адміністрації м. Балаклія Харківської області.

Працюючи в адміністрації з 23.06.2022 по 08.09.2022, тобто до деокупації Збройними Силами України міста Балаклія Ізюмського району Харківської області Особа 1, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на співпрацю з державою-агресором, у зв’язку з тим, що сектор землеустрою, земельних відносин, держбудівництва і архітектури у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території в окупаційній адміністрації держави агресора не почав функціонувати, фактично виконувала обов’язки кухаря їдальні у приміщенні окупаційної тимчасової цивільної адміністрації, а саме: готувала з наданих їй окупаційною владою продуктів харчування обіди для працівників окупаційної влади держави-агресора (колаборантів), мила посуд, та здійснювала прибирання приміщення їдальні. 

За встановлених органом досудового розслідування обставин, суд визнав, що винність Особи 1 у вчиненні кримінального правопорушення доведена та кваліфікував її дії за ч. 2 ст. 111-1 КК України, як добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Суд призначив їй покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 (десять) років з конфіскацією майна, яке є власністю засудженої.