flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено вирок щодо колаборанта

29 грудня 2023, 15:45

29 грудня 2023 року Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено вирок у кримінальному провадженні № 610/3402/23 за обвинуваченням уродженки м. Горлівка Калінінського району Донецької області; громадянки України; з професійно-технічною освітою; офіційно не працевлаштованої; раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України.

 

Обвинувачена після повномасштабного вторгнення збройних сил рф на територію України, а саме з 02.03.2022 перебувала в м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, тобто на території, яка знаходилась під тимчасовою окупацією держави-агресора.

Перебуваючи на території м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, обвинувачена, діючи умисно, з особистих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, бажаючи надати допомогу державі-агресору та її збройним формуванням з метою завдання шкоди Україні, реалізуючи свій умисел добровільно надала згоду представникам окупаційної адміністрації держави-агресора рф на її призначення на посаду спеціаліста сектору землеустрою, земельних відносин, держбудівництва і архітектури тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія Харківської області.

23.06.2022 обвинувачена добровільно уклала трудовий договір з представником роботодавця в особі голови окупаційної тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія Харківської області про прийняття її на роботу у створений державою-агресором рф на тимчасово окупованій території незаконний орган влади - окупаційну тимчасову цивільну адміністрацію м. Балаклія Харківської області на посаду спеціаліста сектору землеустрою, земельних відносин, держбудівництва і архітектури.

Працюючи в окупаційній адміністрації держави-агресора рф з 23.06.2022 до 08.09.2022, тобто до деокупації ЗС України міста Балаклія Ізюмського району Харківської області, внаслідок того, що сектор землеустрою, земельних відносин, держбудівництва і архітектури у незаконному органі влади на той час ще не почав функціонувати, фактично не виконувала організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції, виконуючи обов'язки кухара їдальні у приміщенні окупаційної адміністрації держави-агресора, а саме: готувала з наданих їй незаконною окупаційною владою продуктів харчування обіди для працівників незаконних органів влади, створених на тимчасово окупованій території, мила посуд та здійснювала прибирання приміщення їдальні.

 

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення класифікується як кримінальний проступок.

Суд кваліфікував дії обвинуваченої за ч. 2 ст. 111-1 КК України, як добровільне зайняття громадянином України посади, не пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

 

На основі засад законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання його можливо призначити у мінімальному розмірі санкції, але з конфіскацією майна, оскільки без неї покарання не буде ефективним, дієвим, не досягне своєї мети. Відповідні посади обвинувачена не займала і діяльністю не займалася, тому у разі призначення передбаченого законом безальтернативного покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю без конфіскації майна обвинувачена фактично не понесе і не відчує жодних позбавлень та обмежень, вона залишиться фактично не покараною, що породить відчуття безкарності та вседозволеності як у неї, так і у громадянського суспільства.

Саме таке покарання є необхідним і достатнім в якості кари за скоєне, для виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, як обвинуваченою, так і іншими особами, а також не буде становити «особистий надмірний тягар для особи», адже відповідатиме справедливому балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи, будуть враховані інтереси усіх суб'єктів кримінально-правових відносин.

 

Суд призначив обвинуваченій покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, юридичних особах публічного права, органах, що надають публічні послуги на строк 10 (десять) років з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна.