flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено вирок у кримінальному провадженні за ст. 436-2 КК України

15 січня 2024, 09:00

Балаклійський районний суд Харківської області 11.01.2024 ухвалив вирок у кримінальному провадженні № 610/1224/23 за обвинуваченням громадянки України, 1960 р.н., уродженки м. Бекабад Ташкентської області Республіки Узбекистан, пенсіонерки, раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України.

 

Судом було встановлено, що у обвинуваченої, яка перебувала на території с. Вербівка Ізюмського району Харківської області за місцем постійного проживання, у невстановлений період часу, але не пізніше жовтня 2022 року, виник злочинний умисел, направлений на поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

У подальшому, у період часу з 14.04.2022 по 03.10.2022, з метою реалізації свого злочинного умислу, перебуваючи за місцем проживання та реєстрації, будучи проросійськи налаштованою особою, підтримуючи агресивну політику російської федерації, маючи єдиний злочинний намір, що охоплює заздалегідь поставлену мету - схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, використовуючи планшет марки «Samsung Galaxy TAB A7» на власній персональній сторінці (у акаунті) соціальної мережі «Одноклассники», шляхом відзнаки «Класс» поширювала матеріали наступного змісту:

-  публікація від 14.04.2022 з посиланням на спільноту «Я люблю тебя, РОССИЯ!», на якій зображено озброєних та екіпірованих осіб у військовій формі зс рф з надписом «Удачи вам, защитники наши дорогие. Живите и вернитесь все домой! Храни вас Бог!» та з символікою країни агресора». У публікації міститься інформація щодо виправдовування та схвалення збройної агресії рф проти України, яка виражається у побажанні військовим рф Божої опіки, вказує на сприйняття останніх як близьких та рідних;

- публікація від 02.05.2022, на якій зображено особу, зовні схожу на обвинувачену, з написом (мовою оригіналу – рос.): «9 мая», де цифру «9» зображено у вигляді георгіївської стрічки. У публікації міститься інформація щодо підтримки збройної агресії рф проти України, яка виражається в тому, що публікація є частиною креолізованого тексту із зображенням георгіївської стрічки, що з 24 лютого 2022 року є символом російської воєнної агресії проти України;

- публікація від 08.05.2022, на якій зображено особу, зовні схожу на обвинувачену, з написом (мовою оригіналу – рос.): «С днем победы! Я помню! Я горжусь! Мира и добра!». Також зображено символіку у вигляді георгіївської стрічки, серпу та молоту. У публікації міститься інформація щодо підтримки збройної агресії рф проти України, яка виражається в тому, що публікація висловлює заклик-гасло на підтримку різноманітних акцій, присвячених святкуванню перемоги СРСР (у контексті допису рф) у Другій світовій війні на тлі символіки у вигляді георгіївської стрічки, серпа та молота, які стали символами підтримки військової агресії рф проти України;

- публікація від 13.05.2022 з посиланням на спільноту «Я люблю тебя, РОССИЯ!» містить фотозображення у вигляді російського триколору з написом: (мовою оригіналу – рос.): «Я люблю тебя, Россия!». Крім того, у вказаній публікації наявне фотозображення особи, зовні схожої на російського воєнкора та журналіста Піддубного Є.Є. з написом: (мовою оригіналу – рос.): «Евгений Поддубный. Всем ублюдкам, которые кидают мне в чат фотографии, видео, статейки о наших ребятах, находящихся в плену, об издевательствах нацистов над воинами РФ.. так вот! Нацисты нет у вас Родины, нет у вас совести и не будет у вас и у ваших семей счастья, потому что карма вас настигнет и ваши дети и внуки будут прокляты матерями, жёнами и детьми наших Воинов и защитников! Россия всегда была и есть и будет великой страной, а русский воин будет освободителем и победителем». У публікації міститься інформація щодо виправдування, схвалення та підтримки збройної агресії рф проти України, яка виражається в тому, що українських військових названо лайливим словом, на їх адресу висловлюються прокляття за нібито знущання з військовополонених;

- публікація від 17.05.2022 з посиланням на спільноту «Я люблю тебя, РОССИЯ!» містить фотозображення особи, зовні схожої на президента російської федерації в.путіна та напис (мовою оригіналу – рос.): «Мощная речь Президента России войдёт в историю. Наша страна никогда не будет рабом Запада, никогда не будет стоять на коленях. Мы – государство с многовековой и славной историей, великой культурой и самым сильным народом. Мы пойдём своим путём и обязательно победим. Будет так!». У публікації міститься інформація щодо схвалення збройної агресії рф проти України, яка виражається в утвердженні думки, що рф є наддержавою та беззаперечно переможе Захід як такий, що підтримує Україну в російсько-українській війні;

- публікація від 18.05.2022 з посиланням на спільноту «Я люблю тебя, РОССИЯ!» містить фотозображення осіб, зовні схожих на військовослужбовців та написом (мовою оригіналу – рос.): «Аксёнов предложил украинским военным повернуть оружие против «киевской шайки». Украинские военные в создавшихся условиях имеют несложный выбор: сдать оружие или повернуть его против политического руководства Украины. Об этом в своем Telegram-канале написал глава Крыма Сергей Аксёнов, комментируя сдачу в плен первой группы националистов с «Азовстали». «Бесславные ублюдки из подвалов «Азовстали» сдаются в плен. Не помогли ни «святые» «Джавелины» и «Байрактары», ни ляхи с американцами, ни Папа Римский, ни «Евровидение». По сути это судьба всего кокаинового нацистского режима в миниатюре: или капитуляция, или кладбище». У публікації міститься інформація щодо виправдовування та схвалення збройної рф проти України, яка виражається в тому, що лексема «шайка», перифрастичні вирази на позначення очільників України «киевская шайка», «кокаиновый нацистский режим», найменування українських захисників «Азовсталі» «бесславные ублюдки» мають зневажливу конотацію й уживаються з метою вербальної дискредитації, що є маркерами виправдовування та схвалення військової агресії рф проти України;

- публікація від 03.10.2022 з посиланням на спільноту «FAYZULLA SAYDULLAYEV» та містить фотозображення особи, зовні схожої на Президента України, та написом (мовою оригіналу – рос.): «Иногда один аборт мог бы спасти миллионы жизней». У публікації міститься інформація щодо виправдовування збройної агресії рф проти України, яка виражається в тому, що  лексема «аборт» набуває схвальної конотації, її вживання надає висловлюванню семантики бажаного знищення чогось поганого, небажаного, у контексті публікації від існування Президента України Володимира Зеленського як такого, чия державницька та політична діяльність є негативною, призводить до загибелі людей.

 

Допитана в судовому засіданні обвинувачена свою вину по пред`явленому обвинуваченню визнала частково, підтвердила, що користувалался своєї сторінкою в «Одноклассниках» під час окупаціїї  військовими рф села Вербівка Ізюмського району Харківської області з 02.03.2022 року і вже після деокупаціїї – після 08 вересня 2022 року, де крім іншого, ставила лайки повідомленням та фотозображенням, погоджуючись із запропонованою інформацією. Однак заперечує, що вона проросійськи  налаштована, так як не бажає там жити і не виїхала туди ні під час окупації, ні після звільнення села Вербівка.

 

Оцінюючи докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що вина обвинуваченої доведена повністю.

Дії обвинуваченої суд кваліфікує за ч. 2 ст. 436-2 КК України як поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

 

Суд обвинувачену визнав винуватою у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 436-2 КК України, та призначив їй покарання у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.