flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено перші у 2024 році вироки щодо колаборантів.

22 січня 2024, 12:15

16 січня 2024 року Балаклійський районний суд Харківської області розглянув у спрощеному провадженні кримінальне провадження (Справа № 610/70/24, провадження № 1-кп/610/53/2024) за обвинуваченням;громадянки України, з професійно-технічною освітою, працюючої продавцем, у вчиненні кримінального правопорушення-проступку, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України.

Судом було встановлено наступне.

До 08 вересня 2022 року, тобто до деокупації міста Балаклія Збройними силами України, обвинувачена добровільно займала посаду помічника господарського працівника у незаконному органі влади, створеному на тимчасового окупованій території, а саме: в тимчасовій цивільній адміністрації держави-агресора та виконувала обов`язки, що не пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Зокрема, з червня 2022 року, обвинувачена виконувала такі функціональні обов`язки: отримувала від старших вулиць списки місцевих мешканців міста Балаклія з їх ідентифікаційними та паспортними даними, які в подальшому передавала до так званої адміністрації, роздавала гуманітарну допомогу від окупаційної влади держави-агресора мешканцям міста згідно поданих списків. Крім того, двічі на тиждень обвинувачена приймала участь у нарадах, які проводились у приміщенні так званої тимчасової цивільної адміністрації.

Суд, визнав обвинувачену винуватою у пред`явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України, та призначив їй покарання - позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 (десять) років з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

 

16 січня 2024 року Балаклійський районний суд Харківської області, розглянувши у спрощеному провадженні кримінальне провадження (Справа № 610/72/24, провадження № 1-кп/610/54/2024) за обвинуваченням громадянина України, з професійно-технічною освітою, офіційно не працевлаштованого, у вчиненні кримінального правопорушення-проступку, передбаченого ч. 2 ст.111-1 КК України, встановив:

Працюючи в окупаційній Балаклійській цивільній адміністрації держави-агресора до 08 вересня 2022 року, тобто до деокупації міста Балаклія Збройними силами України, в зв`язку з тим, що сектор землеустрою так і не розпочав свою роботу обвинувачений фактично виконував обов`язки водія на транспортному засобі, упродовж червня-вересня 2022 року возив керівництво та працівників цивільної адміністрації держави-агресора по робочим справам незаконного окупаційного органу влади.

Суд, визнав обвинуваченого винуватим у пред`явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України, та призначив йому покарання позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 15 (п`ятнадцять) років з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.