flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про порядок і підстави реалізації та захисту громадянами виборчих прав при проведенні позачергових виборів народних депутатів.

10 вересня 2014, 11:10

28 серпня 2014 року розпочався процес підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року .

            Конституцією України та Законом України « Про вибори народних депутатів України» визначено , що право голосу на виборах народних депутатів України ( далі - депутати) мають громадяни України, яким на день голосування  виповнилося 18 років. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним.

            Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем  свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

             Кожен виборець має право звертатися в порядку, встановленому Законом України "Про Державний реєстр виборців", до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Державного реєстру виборців (далі – Реєстр) себе чи інших осіб (пункт 5 частини першої статті 10 Закону України "Про Державний реєстр виборців").особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, однак виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання на території України щодо свого включення до Реєстру. Така особа подає органу ведення Реєстру письмову заяву за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, і пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви.

          Відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно зазначаються у заяві, яка подається разом з документом, що підтверджує відповідний факт.

          Порядок ознайомлення виборців із попереднім списком виборців на звичайній виборчій дільниці та усунення неправильностей у списку виборців встановлено статтею 40 Закону України "Про вибори народних депутатів України". Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.   Виборець має право ознайомитися із попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії  та перевірити правильність внесення до нього відомостей.

         Виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Реєстру із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

         До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості. Заява про уточнення попереднього списку виборців може бути подана не

пізніш як за п’ять днів до дня голосування. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається.

        Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому ст..173 Кодексу адміністративного судочинства України. Позовна заява подається без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніше як  за два дні до дня  голосування. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до голосування, а якщо  позовна заява надійшла за два дні до голосування, - невідкладно.

       Відповідно до частини першої статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) виборець, чиї особисті виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі, у тому числі на участь у роботі виборчої комісії чи на здійснення спостереження, порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, з урахуванням особливостей, визначених статтями 108 – 113 Закону.

         Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, членів цих комісій встановлені статтею 172 КАС України. Зокрема, частиною 3 цієї статті визначено, що рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів оскаржуються до Вищого адміністративного суду України, частиною 4 статті передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, а також членів цих комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.   Інші рішення оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного за місцезнаходженням відповідної комісії.

          Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, при цьому  позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування мають бути подані не пізніше двадцять четвертої години дня , що передує дню голосування.

           Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної 
виборчої комісії, членів цих комісій,  що  мали  місце  у день голосування,  під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці,  може бути подано до адміністративного  суду  у дводенний строк з дня 
прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
Суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

         З метою організації роботи Балаклійського районного суду Харківської області під час виборчого процесу затверджено графік чергування суддів та відповідальних працівників апарату суду. З метою оперативного вирішення питань щодо прийому позовних заяв, скарг, що стосуються виборчого процесу просимо звертатися за телефонами: 5-12-06, 2-36-42,2-00-58 (протягом усього робочого дня).