flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висвітлення результатів розгляду кримінальних проваджень про колабораційну діяльність (ч. 1 ст. 111-1 КК України)

22 березня 2024, 16:37

22 березня 2024 року Балаклійський районний суд Харківської області розглянув у спрощеному провадженні два кримінальних провадження за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України.

 

Кримінальне провадження № 610/163/24 за обвинуваченням громадянина України; мешканця с. Волохів Яр; 1995 р.н; офіційно не працевлаштованого; раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України.

Судом встановлено наступне.

Обвинувачений, під час перебування на тимчасово окупованій території с. Волохів Яр Ізюмського району Харківської області, у серпні 2022 року, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел,  публічно заперечував збройну агресію РФ проти України, стверджував, що російські військові не вбивають місцевих жителів, не здійснюють фізичний вплив на місцеве українське населення. Публічно заявив, що представники окупаційної влади РФ у с. Волохів Яр мають намір провести референдум для узаконення окупаційної влади на окупованих територіях Харківської області та необхідності, у зв'язку із цим, подання місцевими мешканцями документів для складання списків виборців. Публічно підтримував створення нових російських шкіл на тимчасово окупованих територіях Харківської області згідно російських програм, на російській мові, за російськими навчальними підручниками та наголошував про необхідність місцевим мешканцям с. Волохів Яр Ізюмського району Харківської області звернутися із заявами до представників окупаційної влади РФ для складання списків учнів шкіл, які будуть навчатися за новими російськими державними програмами на тимчасово окупованих російськими військами територіях Харківської області.

 

Крмінальне провадження № 610/695/24 за обвинуваченням громадянина України; мешканця м. Балаклія; 1965 р.н; офіційно не працевлаштованого; раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України.

Судом встановлено наступне.

У обвинуваченого, який перебуваючи на тимчасово окупованій рф території м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, виник злочинний умисел, реалізуючи який у серпні 2022 року на заході присвяченому до дня міста Балаклія, знаходячись у громадському місці, а саме поблизу будинку культури м. Балаклія, серед натовпу людей публічно промовляв фрази наступного змісту: «Влада російської федерації у місті вже назавжди і Україна більше не прийде», «россия с нами навсегда, давайте поддержим наших». Протягом періоду тимчасової окупації збройними силами рф території м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, більш точні дати та час не встановлені, обвинувачений неодноразово схиляв жителів м. Балаклія до переходу на бік держави агресора рф.

 

Суд кваліфікував дії обвинувачених за ч. 1 ст. 111-1 КК України, як публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та дій держави-агресора, збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Суд визнав обвинувачених у зазначених кримінальних провадженнях винуватими у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України, призначивши  покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, юридичних особах публічного права, органах, що надають публічні послуги на строк 10 років.