flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП констатувала в діях правоохоронних органів бездіяльність, що порушує незалежність судової влади

28 грудня 2017, 09:51

Розглянувши 26 грудня 2017 року повідомлення суддів апеляційного суду міста Києва Антоненко Наталії Олександрівни, Стрижеуса Анатолія Миколайовича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя встановила, що у зв’язку з розглядом вказаними суддями апеляційного провадження у цивільній справі за позовом фізичних осіб до Міністерства охорони здоров’я України про спростування недостовірної інформації 30 жовтня 2017 року суддям Антоненко Н.О. та Стрижеусу А.М. з невідомого телефонного номера надійшли sms-повідомлення з погрозами у разі ухвалення рішення не на користь позивачів, а наступного дня – з наполегливим проханням ухвалити рішення на користь позивачів.

Відповідно до приписів пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Антоненко Н.О. та Стрижеус А.М. надіслали повідомлення про втручання в їхню діяльність Генеральному прокурору України.

Вищою радою правосуддя встановлено, що вказані повідомлення надіслано для розгляду до прокуратури міста Києва, яка направила повідомлення судді Антоненко Н.О. до Київської місцевої прокуратури № 9 для розгляду в межах компетенції  згідно з територіальною юрисдикцією. Місцева прокуратура, у свою чергу, скерувала повідомлення вказаної судді начальнику слідчого відділу Солом’янського управління поліції ГУ НП у місті Києві із вказівкою за наявності підстав внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, під час проведення перевірки за повідомленнями суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя встановлено грубе порушення вимог кримінального процесуального законодавства України посадовими особами Генеральної прокуратури України, яке полягає у невнесенні до ЄРДР відповідних відомостей за повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення всупереч приписам статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору України подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів.