flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційне повідомлення

06 серпня 2019, 11:52

 Часто доводиться чути, що правоохоронці виправдовують очевидні провали у протидії злочинності, забезпеченні публічної безпеки і порядку, інших своїх завдань блокуванням їхніх зусиль судом, ненаданням дозволів на обшуки, арешти і вилучення майна, виправданням обвинувачених, не взяттям їх під варту тощо.

 Це цілком очікувано, оскільки складно і невигідно щиро визнавати свою власну неспроможність та непрофесійність, а можливо і відверту умисну бездіяльність.

 Пояснимо, що функцією суду є відправлення правосуддя, прийняття рішень на підставі достатніх та «якісних» доказів, у відповідності до закону, а не механічне погодження та узаконення дій та рішень правоохоронців. Тобто суд виступає у ролі арбітра між сторонами обвинувачення і захисту.

 Кінцевий результат у виді судового рішення напряму залежить від якості роботи (якості, а не процесу) – повноти перевірки або досудового розслідування, збирання достатнього обсягу допустимих доказів, дотримання при цьому законодавства тощо.

 Навряд чи суспільство буде задоволене роботою суду, який буде бездумно, безпринципно санкціонувати і узаконювати будь-які забаганки правоохоронців. Особливо коли це може торкнутися конкретно багатьох з них. Чи будуть вони тоді виправдовувати такі дії правоохоронців.

 Не ціниться, що суд і персонально судді фактично на себе приймають натиск правоохоронців і негатив, який перекладається на них.

 В Балаклійському районному суді Харківської області правосуддя відправляють 3-є суддів з 9-ти по штату, а буває залишається 2-є, а то і 1-н суддя.

 Щодо якості роботи правоохоронців району, то з судовими рішеннями можливо ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, проаналізувати чисельність та підстави повернення протоколів на доопрацювання, закриття проваджень у справах, відмов у задоволенні клопотань про застосування запобіжних заходів, наданні дозволів на обшук, скасування постанов слідчих, зобов'язання їх вчинити певні дії та ін. Хоча цю якість багато з нас відчули на собі, бачимо на наших вулицях.

 Суд не бачить звернень слідчих і прокурорів з приводу нелегальних торгівлі з рук по місту, торгівлі тютюновими виробами, самогоном, алкоголем без ліцензії, бензином і дизпаливом, приймання металобрухту, вирубкою лісів і насаджень, реальної боротьби з розповсюдженням наркотиків та багато іншого.

 На розгляді в суді на цей час перебуває лише одне давнішнє кримінальне провадження за обвинуваченням у незаконній порубці дерев.

 Що стосується розгляду клопотання стосовно гр. Ж з с. Яковенкове, про якого йшлося у попередньому інформаційному повідомленні суду від 02.08.2019р. (https://bll.hr.court.gov.ua/sud2001/pres-centr/news/756637), то нічого не стверджуючи, відкритими залишаються питання: яким чином моживе відкрите, тривале вирощування цілої плантації конопель з 1000 (тисячі) кущів за місцем проживання особою, яка повинна бути під постійним, найприскіпливішим наглядом правоохоронців та чому підозрюваний не був затриманий і не доставлений під конвоєм до суду. Прикладів доставки підозрюваних до суду навіть на медичних ношах є достатньо.

 Очікується продовження дискредитації слідчого судді і суду в цілому, розміщення замовних статей в «бульварних» виданнях, подання заяв про вчинення злочину суддею.

 Кожен має можливість самостійно зробити правильні висновки, оскільки в нашому невеликому місті і районі все є очевидним.

 Суддя-спікер