flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійський районний суд Харківської області інформує про порядок розгляду клопотань слідчих про призначення судово-медичної експертизи померлих

01 жовтня 2019, 10:49

Як відомо, 15 грудня 2017 року набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів".

Разом з тим, прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до статей 132-332 Кримінального процесуального кодексу України (зокрема – щодо порядку призначення судово-медичної експертизи померлих) через три місяці після набуття чинності цього закону.

Внесеними змінами передбачено, що судово-медичні експертизи у кримінальному провадженні, починаючи з 16 березня 2018 року, проводяться виключно за ухвалою слідчого судді (суду). Один з видів таких експертиз – експертиза трупа. Тобто, якщо раніше слідчий чи прокурор призначали експертизу своєю постановою, то з набранням змінами чинності вони повинні звертатися до слідчого судді (суду) з відповідним клопотанням.

За змістом  ч.3 ст. 244 КПК України клопотання про проведення експертизи розглядається слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання (слідчий), повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов’язковою.

Незважаючи на те, що законодавець встановив 5-денний термін для розгляду цієї категорії клопотань, слідчі судді Балаклійського районного суду Харківської області розглядають їх в день надходження до суду, розуміючи важливість та невідкладність порушених у клопотаннях питань.

КПК України не передбачає повідомлення родичів померлої особи про розгляд даного клопотання в суді. Крім того, копію ухвали після судового розгляду може отримати лише слідчий (тобто особа, яка звернулася до суду з відповідним клопотанням). 

Суд позбавлений можливості видати копію ухвали родичам померлої особи. У разі,  якщо слідчий не отримав копію ухвали після судового розгляду, то копія зазначеної ухвали передається до відділу поліції нарочним способом.

 

 

Cуддя- спікер                                                                             В.М. Тімонова